Karen Volf

Tidslinje

Fra slaget ved Dybbøl til Danmarks Befrielse; Karen Volfs 82-årige liv blev en del af Danmarkshistorien, og den nytænkende forretningskvinde efterlod sig en arv, der lige siden har gjort hendes kager til en dansk kulturinstitution. Dyk ned i historien her.

1864

Ved Dybbøl lider danskerne det historiske nederlag, der gjorde, at Danmark må afgive Slesvig og Holsten til tyskerne. Samme sommer får Karen Kirstine Hansens mor veer. Lille Karen kommer til verden den 20. juni i Truelstrup på en bondegård mellem Roskilde og Ringsted. Hun er barn nummer fire i en søskendeflok, der med tiden vokser til 8.

1865–1882

Karens barndom forløber hos hendes bedsteforældre, hvor hun er i pleje, og hun vokser op med hårdt landarbejde, hvor hun som ganske lille pige skal vogte det store og uregerlige kvæg. Da Karen fylder 18, kommer hun som så mange andre unge landbokvinder i husholdningslære på Ledreborg ved Roskilde.

Billede af pigerne i Karens bageri

1884–1889

Med gode anbefalinger fra sine arbejdspladser på sjællandske gårde og godser rejser Karen til København. Her bliver hun ansat som køkkenchef på det berømte og livlige teater Casino. Hun er så ung, at chefen først tøver, men hendes talent skinner igennem, og han må komplimentere hende med en ansættelse. Karen møder den unge mælkehandler Christen Adolf Wolff og forelsker sig.

1890

Karen er blot 26 år og beslutter at åbne bageri med sin Christen. Med 800 kroner som startkapital lejer de lokaler på Strandvejen 72 i Hellerup og sælger mælk, brød og, som noget helt nyt, sandkager og honningkager, som Karen selv bager. Karen og Christen får råd til at gifte sig, og den 27. juli 1890 bliver de viet i Gentofte Kirke.

1891

Parrets første datter, Anna Sofie Theodora, kom til verden. Herefter fulgte børnene Olga Marie (1892), Christian Adolf (1894), Harriet (1895) og Holger (1896). Harriet og Holger drev senere virksomheden som hhv. administrerende direktør og meddirektør.

1893

Kagesalget på Strandvejen blev lynhurtigt en succes, og tre år efter åbningen flyttede de til Strandvejen 78 og udvidede forretningen med et konditori, der blev et populært mødested for Hellerups borgere – netop i en tid, hvor det var blevet moderne at gå på konditori såvel som at gå på visit, hvor der blev serveret kaffe og kage. Man ved, at Kongehuset også kom på visit for at smage på de gode kager.

1900

Konditoriet får egen kageautomobil. Som noget nyt og opsigtsvækkende kan man nu telefonere ind og få bragt sine kager ud i kagebilen med reklamer på siden.

1916

Fra 1916 skriver ægteparret ikke længere Volf med W, men med V.

”Jeg havde aldrig ønsket mig penge eller storhed, men derimod et hjem, hvor man kunne dele ondt og godt med hinanden. Det gav vi hinanden hånden på, at vi ville.”

– Karen Volf, Mit Livs Historie

1915–1930

Der er vokseværk i butikken. Karen åbner et nyt konditori med sønnen Holger på hjørnet af Kildegårdsvej 44 i 1917. Bageriet og konditoriet flytter siden til Kildegårds Plads i 1924. I perioden går datteren Harriet Volf Jensen også ind i forretningen, og familien formår at etablere et landsdækkende salg af kager.

1935

Karens mand, Christen, dør i 1935 efter en trafikulykke.

1946

Året efter Danmarks Befrielse dør Karen i en alder af 82 år.

1950–1970

I efterkrigsårene har danske husmødre en arbejdsuge i hjemmet på mellem 70 og 80 timer. Men især i tresserne bryder de ud og får jobs, og behovet for tidsbesparende tiltag i husholdningen stiger eksplosivt. Supermarkederne blomstrer op og færdige dagligvarer boomer. Kvinden skal ikke længere bage brød og småkager, men kan købe sig til dem.

1968

Produktionen af Karen Volf bagværk flytter til Stege på Møn, hvor den ligger i dag.

1980’erne

Alle elsker danske småkager! Kammerjunkere er en hjemlig favorit, mens Butter Cookies er Karen Volfs største succes både hjemme og ude, hvor de sælges til eksportmarkeder i hele verden.

2006

Efter mange forskellige fusioner gennem årene, hedder virksomheden nu Bisca A/S. Men navnet på kagerne er altid Karen Volf.

2014

Karen Volfs kager er en kulturinstitution og leverer kager til danskerne i kæmpe skala: I 2014 købte danskerne over 4 millioner poser kammerjunkere, og til jul producerede Karen Volf 1.300 tons æbleskiver, 1.530.00 kilo julesmåkager og 500 millioner pebernødder.

2015

Karen Volf fejrer 125 års jubilæum. Samme år afskaffer bageriet brugen af buræg.

2016

Danmark er det land i Vesteuropa, der køber flest økologiske produkter. Karen Volf følger med tiden og sender sine første økologiske småkager på hylderne og udvider sortimentet af økologiske kiks – med stor succes.

2022

PostNord lancerer en frimærkeserie for at hylde 10 kvinder der igennem tiden, har gjort sit aftryk på verdenen som vi kender den. Karen Volf er en af disse kvinder og er blevet en rollemodel for kvindelige iværksættere, ved at skabe et internationalt kageimperium, i en tid hvor kvinder hørte til i hjemmet.