Fra bondepige til bagerdronning

Kender du Karen?

Gennem mere end 125 år har Karen Volf været synonym med traktementet på de danske kaffeborde. Men selv om de sprøde kager er en dansk klassiker, er det de færreste, der kender historien bag navnet. Karen Volf var en usædvanlig kvinde, der med hårdt arbejde, mod og et bankende hjerte for håndværket grundlagde Danmarks første kagefabrik. Hun var ikke alene en frontløber, men satte også sit aftryk på historien som forretningskvinde i en tid, hvor kvinder hørte til i hjemmet.

Billede af pigerne i Karens bageri

Kærlighed til håndværket

Karen Kirstine Hansen blev født i 1864 på en bondegård ved Roskilde. Hun var barn af landet og lærte tidligt, at hvis man ville opnå noget, måtte man gøre det med hårdt arbejde og egne hænder. Som mange unge kvinder kom hun på husholdningsskole, men skilte sig ud som en habil køkkenleder på forskellige etablissementer i en ung alder. Karens arbejdsomhed og kærlighed til håndværket blev grundlaget for det, der i dag er en international virksomhed, som årligt producerer 14.000 tons kager og er Kongelig Hofleverandør.

Karens moderne kagesucces

Det hele begyndte i det små. Ikke i Stege på Møn, hvor bageriet ligger i dag og beskæftiger næsten 250 ansatte, men på Strandvejen i Hellerup. Her åbnede den kun 26-årige Karen i 1890 en forretning sammen med sin forlovede, mejerist Christen Volf. I disken var mælk, brød og, som noget helt nyt på den tid, Karens egne kager. Rygtet om Københavns bedste kager spredte sig hurtigt, og forretningen blev udvidet netop i en tid, hvor det blev moderne at gå på visit og konditori og få serveret kaffe og kage.

En fremsynet iværksætter

Ikke alle synes, at den nyslåede forretningskvindes popularitet var lutter lagkage. Hun befandt sig i et traditionelt mandeerhverv, hvor bagermestre drev deres hver deres butik, men Karen havde nye idéer. Hun udvidede selv det lille bageri til en storproduktion, der i branchen blev anset som et mønsterbageri, og kunne derfor sælge sine populære kager vidt og bredt. Nu kunne alle købe Karen Volfs kager og få bragt dem ud i en specialdesignet kageautomobil med reklamer på siderne, hvilket ikke var set før.

Innovativ markedsføring

Karen forstod, at god service var god reklame. Her er det kageautomobilen, som bragte kager ud, foran hendes konditori omkring år 1900.

Bagt på Møn

I 1968 flytter produktionen af Karen Volf bagværk til Stege på Møn, hvor den fortsat ligger i dag.

Danskernes foretrukne i over 125 år

Resten er historie, som man siger. Siden 1890 har Karen Volfs navn været præget på millioner af kager, og opskriften på succes bygger stadig på Karens egne grundværdier om god smag, høj kvalitet og kærlighed til håndværket. Det er stadig bagere, som smager hver dej til, så fedtstof, krydderier og mel har det helt rigtige blandingsforhold og rammer den gode smag, som Karens kager er kendt for.